Συνθήκες χάβρας επιχείρησε να δημιουργήσει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης στην συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το νομοσχέδιο της ψήφου των απόδημων Ελλήνων. Ο κ. Πολάκης εισέβαλε στην αίθουσα της Γερουσίας με διάθεση να προκαλέσει διακοπές στην ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την αίθουσα εξηγώντας πως ο αριθμός των παρόντων βουλευτών που επιτρέπουν οι υγειονομικοί κανόνες έχει ξεπεραστεί. Ωστοσο, ο κ. Πολάκης παρέμεινε συνεχίζοντας να φωνάζει προς τον υπουργό. Είναι δε εντυπωσιακό ότι αντί του Πολάκη επιχείρησε αρχικά να αποχωρήσει από την συνεδρίαση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Τελικά, για να επανέλθει η υγειονομική ισορροπία και προκειμένου να ικανοποιηθεί το «καπρίτσιο» του Π. Πολάκη αποχώρησε ο κ. Ανδρέας Ξανθός.

Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί:

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): […]Την ρωτάει ο δημοσιογράφος, την κυρία Τζάκρη, αν θα συναινέσει στο ενδεχόμενο άρσης. Δεν την ρωτάει τι θα κάνει, αν το σκέφτεται αλλιώς. Της λέει: «Αν σας πουν να αρθούν, θα συναινέσετε;» Και απαντάει. «Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες της διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών – των συγκεκριμένων – αλλά θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας». Είναι άδικη, υποτιμητική, δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πότε θα πάρετε την κυβέρνηση. Τους κατά έχουμε τώρα. Και τελειώσαμε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: ( ομιλών εκτός μικροφώνου) Γιατί δεν το λες ολόκληρο; Για τέσσερις με έξι βουλευτές.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πολάκη, μην διακόπτετε. Πρώτα απ’ όλα, δεν έχετε θέση μέσα στην αίθουσα. Δεν έχετε θέση μέσα στην αίθουσα. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται στην αίθουσα. Παρακαλώ, οι δυο να αποχωρήσετε.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Το λέω εντελώς ολόκληρο. Η Πολάκιος…

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πολάκη, δεν έχετε θέση μέσα στην αίθουσα. Είστε τρεις συνάδελφοί του ΣΥΡΙΖΑ. Να αποχωρήσει ένας από τους συναδέλφους, γιατί παραβιάζετε τους όρους του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Είστε γιατρός, τα ξέρετε καλύτερα από εμένα.
Ωραία. Αφού τα ξέρετε, λοιπόν, δεν κατεβάζουμε την μάσκα όταν μιλάμε, αφού τα ξέρετε, κύριε Πολάκη.
Κύριε Κατρούγκαλε, επειδή έχετε τον ρόλο του Εισηγητή, παρακαλώ να εφαρμόσει η αξιωματική αντιπολίτευση τους κανόνες που έχει αποφασίσει η διάσκεψη των προέδρων. Να αποχωρήσει είτε ο κύριος Πολάκης, είτε η κυρία Τζάκρη. Για να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Είμαστε παραπάνω;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως. Το ξέρετε. Το έχω πει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Ωραία. Αποχωρώ εγώ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα αποχωρήσει ο Εισηγητής; Μεγάλη η χάρη σας, κύριε Πολάκη. Παρακαλώ, συνεχίστε κύριε Υπουργέ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Λοιπόν, εγώ συνήθως απολαμβάνω τις διακοπές του κυρίου Πολάκη, απλώς υπάρχει ένα πρόβλημα τώρα, ότι έχουμε χρονικό περιορισμό. Άρα, πρέπει να συγκρατηθείτε.

Πηγή: Βουλή: Εισβολή Πολάκη στην αίθουσα της Γερουσίας – Διέκοψε την ομιλία του Μ. Βορίδη