Μακροπρόθεσμη σύμβαση για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, διάρκειας 10 ετών, υπέγραψαν η θυγατρική της Gazprom «GazpromExport» και η ελληνική εταιρεία «Mytilineos».

Η συμφωνία υπεγράφη από την αναπληρώτρια πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom και γενική διευθύντρια της «GazpromExport», Ελένα Μουρμίστροβα, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης και διευθύνοντα σύμβουλο της «Mytilineos», Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Η σύμβαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα από το 2020 έως και το 2030.

«Η συνεργασία μεταξύ της GazpromExport και της Mytilineos επιβεβαιώνει την ύπαρξη ζήτησης για ρωσικό φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα» επεσήμανε η Έλενα Μπουρμίστοβα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι «η μακροπρόθεσμη σύμβαση θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Mytilineos στην αγορά φυσικού αερίου της περιοχής και θα συμβάλει σημαντικά στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ της «GazpromExport» και της «Mytilineos» ξεκίνησε το 2017 στη βάση βραχυπρόθεσμων συμβάσεων. Το 2019, ενδεικτικά, στη «Mytilineos» παραδόθηκαν 588 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Από το 2020, η συνεργασία θα συνεχιστεί στη βάση μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης.

Πηγή: Έδωσαν τα «χέρια» Gazprom και Μυτιληναίος: 10ετης συμφωνία για παροχή ρωσικού φυσικοί αερίου