Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για το πότε είναι πιθανό να «έφτασε» η πανδημία στη χώρα μας, λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα το πρώτο πραγματικά κρούσμα να ήρθε πριν το πρώτο καταγεγραμμένο.

Συγκεκριμένα τόνισε πως«Το πότε ακριβώς ξεκίνησε στη χώρα μας, δεν το ξέρουμε. Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι,

κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου» και συμπλήρωσε πως

 «Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στην Γαλλία».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «Μπορεί να επιβεβαιωθεί αν υπήρχε πιο πριν; Βεβαίως και μπορεί να επιβεβαιωθεί, γιατί υπάρχουν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα. Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού», αποκαλύπτοντας πως πως ήδη έχει κάνει συζητήσεις με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, προκειμένου να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης.

Πηγή: Σ. Τσιόδρας: «Δεν αποκλείω ότι τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να ήταν πριν τις 26 Φεβρουαρίου»