Πρόκειται για το«σήμα κατατεθέν» της Ελλάδας, ο Παρθενώνας, και όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, μπορεί να έχει και λάθος όνομα εδώ και 2.000 χρόνια!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Ολλανδοί ερευνητές. Ειδικότερα, οι Ολλανδοί υποστηρίζουν ότι το όνομα «Παρθενώνας» ανήκε σε άλλο κτήριο και όχι στον πέτρινο ναό στον λόφο της Ακρόπολης.

Ο Παρθενώνας, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ήταν στην πραγματικότητα το Ερέχθειο ενώ ο ναός προς τιμήν της θεάς Αθηνάς ήταν γνωστός με το όνομα «Εκατόμπεδον», που, όπως λέει στην Telegraph, ο δρ Van Rookhuijzen, ο επικεφαλής αρχαιολόγος, σημαίνει «ναός εκατό πόδων, που είναι το ακριβές μήκος του ναού»!

«Ένας από τους λόγους που ίσως το όνομα “Εκατόμπεδον” δεν επικράτησε είναι γιατί είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς, ενώ το “Παρθενώνας” είναι και πιο εύκολο και πιο ελκυστικό» προσθέτει.

«Οι Έλληνες φίλοι και συνεργάτες μου είδαν αρχικά με… καχυποψία την έρευνά μου αλλά καταλαβαίνουν ότι υπάρχει αξία στο συμπέρασμα» λέει ο δε Van Rookhuijzen.

«Η ανακάλυψη του Van Rookhuijzen θα προκαλέσει έναν μικρό “σεισμό” στην επιστημονική κοινότητα», λέει στην Telegraph ο Τζόσιν Μπλοκ, καθηγητής αρχαίων πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Όχι μόνο τα ονόματα θα πρέπει να προσαρμοστούν, αλλά αλλάζει και η εικόνα μας για τη λατρεία της θεάς Αθηνάς και της Ακρόπολης στο σύνολό της» προσθέτει.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης: Ονόμαζαν αλλιώς τον Παρθενώνα οι Αρχαίοι Έλληνες;