Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, την οποία συγκάλεσε η Φώφη Γεννηματά για τα εθνικά θέματα.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εν μέσω μιας σημαντικής κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι σκόπιμο να θυμίσουμε τι σημαίνει πραγματικά πατριωτική παράταξη στον τόπο. Σημαίνει να βάζεις πρώτα την πατρίδα .Χωρίς να υποχωρείς στα κυριαρχικά σου δικαιώματα. Χωρίς να περιφρονείς το διεθνές δίκαιο. Χωρίς να υποτιμάς τις διεθνείς σου δεσμεύσεις και συμμαχίες».

Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η σημερινή μας συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στα Εθνικά θέματα και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, σε αυτή τη συγκυρία για ένα κόμμα πατριωτικό όπως το Κίνημα Αλλαγής.

Πρόκειται για δύο κρίσιμα θέματα που συνδέονται και μεταξύ τους, θέματα που έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στον Ελληνικό λαό.

Απαιτείται από όλους μας υπευθυνότητα.

Επιβάλλεται ΕΘΝΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Σήμερα, εν μέσω μιας σημαντικής κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι σκόπιμο να θυμίσουμε τι σημαίνει πραγματικά πατριωτική παράταξη στον τόπο.
Σημαίνει να βάζεις πρώτα την πατρίδα.
Χωρίς να υποχωρείς στα κυριαρχικά σου δικαιώματα.
Χωρίς να περιφρονείς το διεθνές δίκαιο.
Χωρίς να υποτιμάς τις διεθνείς σου δεσμεύσεις και συμμαχίες.
Να σέβεσαι και να προωθείς την ειρήνη, την συνεργασία, τις σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Να είσαι περήφανος για τη χώρα σου χωρίς να μισείς τον γείτονά σου.

Ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου μας.
Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση.
Σε έναν διπολικό, ψυχροπολεμικό κόσμο, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πάντα θιασώτες της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών και των στρατηγικών συμμαχιών.
Δεν αντιλαμβανόταν την Ελλάδα ως μια μικρή περιφερειακή χώρα ή ένα δυτικό προτεκτοράτο που περίμενε στωικά τις αποφάσεις των άλλων, αλλά ως έναν παίχτη ενταγμένο στους κύκλους της Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Ως ένα κυρίαρχο, περήφανο εθνικό κράτος που έπαιρνε πρωτοβουλίες για τον διεθνή αφοπλισμό, έχτιζε συμμαχίες με τον Αραβικό κόσμο, τη Ρωσία, τη Γιουγκοσλαβία και την Κίνα, έθετε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους κάθε φορά που η Τουρκία απειλούσε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν δίχασαν ποτέ τους Έλληνες και το πολιτικό σύστημα. Τις κρίσιμες στιγμές, διατήρησαν αρραγές το εθνικό μέτωπο. Γιατί μόνο όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή, να διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων της και να μεταδίδει ενότητα και αυτοπεποίθηση στον λαό.
Την ίδια στάση επέδειξαν στη συνέχεια οι τρεις επόμενοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Θα έχουμε να λέμε στις επόμενες γενιές Ευρωπαίων, ότι χάρις στην επιμονή του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν τα πρώτα πακέτα συνοχής, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, για να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ ανεπτυγμένου Βορά και των ρημαγμένων από τις δικτατορίες χωρών του Νότου.
Τα ΜΟΠ είναι ο προάγγελος της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να δημιουργήσουν σύγχρονες υποδομές.
Είμαστε η παράταξη που πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν κορυφαία στιγμή το Ελσίνκι το 1999, 20 χρόνια πριν, όπου η Ελλάδα , με τον Κώστα Σημίτη Πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου , Υπουργό εξωτερικών, έδωσε το πράσινο φως να πάρει η Τουρκία καθεστώς “υπό ένταξη χώρας”, με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η διαφορά μας θα επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έναν όρο, τον οποίο απεμπόλησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και επέτρεψε να προχωρήσει η έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας. Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία να πιεστεί η Τουρκία και να ρυθμιστεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας το οποίο δυστυχώς το επαναφέρει κατά καιρούς προκαλώντας συνεχείς εντάσεις.

Η Ελλάδα με τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έβαλε τις βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και την Κύπρο, δημιουργώντας μια νέα κοινότητα ενεργειακής και στρατιωτικής αμοιβαιότητας, την οποία ακολούθησαν και οι επόμενες κυβερνήσεις.
Την ίδια πατριωτική στάση ακολουθήσαμε και στη συμφωνία των Πρεσπών.
Με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 η Ελλάδα εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
«Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν» έλεγε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, επισημαίνοντας τους κινδύνους που βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας εξαιτίας του καιροσκοπισμού και της επιπολαιότητας του κ. Τσίπρα.
Η Ελλάδα παρέδωσε προκαταβολικά όλα τα όπλα που είχαμε εξασφαλίσει, δηλαδή την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα και πήρε αβέβαιες υποσχέσεις για το μέλλον σε σχέση με την εφαρμογή του erga omnes.

Είμαστε παράταξη με παράδοση, θέση και πράξη πατριωτική.
Με αυτές τις αρχές χειριστήκαμε πάντα τα Εθνικά μας θέματα.
Επιζητώντας τον διάλογο και τις λύσεις. Αλλά διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις.
Δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτε από ότι μας ανήκει.
Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικό για μας θέμα.
Αποτελούν κόκκινες γραμμές που δεν θα επιτρέψουμε να παραβιασθούν.
Αρκετά πια με τις παραχωρήσεις.
Παραχωρήσαμε ως χώρα στις Πρέσπες, δώσαμε στον κ. Ερντογάν τα κλειδιά του προσφυγικού, παραχωρήσαμε τον δημόσιο πλούτο στο Υπερταμείο της Υποτέλειας. Ως εδώ.
Όποιος θέλει παρά το δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα δικά μας νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα , οφείλει από τώρα να γνωρίζει ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν πρόκειται για τις «γνωστές» κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές.
Η «συμφωνία» της με την επηρεαζόμενη από αυτήν Κυβέρνηση της Λιβύης, αναβαθμίζει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων. Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Επιβάλλεται να υπάρξουν καθαρές εθνικές γραμμές που θα στηρίζονται και θα εμπεδώνουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία.
Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο διάλογος και η Εθνική Συνεννόηση.
Μια κοινή γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που θα εκφραστεί από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνικό λαό και να στείλουμε μήνυμα αποφασιστικότητας σε κάθε κατεύθυνση: και προς την Τουρκία και προς τους εταίρους και συμμάχους μας.
Αυτή είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση αλλά και την στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής. 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Υπάρχουν τέσσερεις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων:

Πρώτον: Η στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση, όχι μόνο με ενημέρωση, αλλά και απαίτηση ενεργητικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την Ε.Ε. το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ που δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να νίπτει τας χείρας του». Να ταυτίζει τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
Είναι επιβεβλημένη η ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ένα βήμα, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όμως δεν αρκεί. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος όποιου επιχειρήσει να εφαρμόσει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης και πρέπει να πιεστούν οι δύο χώρες για την ανάκληση του Μνημονίου.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες ότι ακόμη και η ανοχή στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αποθρασύνουν τον κ. Ερντογάν και ανοίγουν τον «Ασκό του Αιόλου», για μια γενικότερη αναταραχή και αποσταθεροποίηση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα τυχόν εμπορικά συμφέροντα ή η άσκηση εκβιασμών γύρω από το προσφυγικό, δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε δήθεν συμβιβασμούς, που ουσιαστικά εντείνουν τα προβλήματα.
Και αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας, επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί άμεσα η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που προβλέπει η συνθήκη της Λισσαβόνας (άρθρο 42 παρ. 7).

Δεύτερο: Η ενίσχυση όλων των σχημάτων συνεργασιών που οικοδομήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο με χώρες που τους αφορά η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, από την Ρωσία ως και την Κίνα, και κάθε χώρα που έχει συμφέροντα στην περιοχή μας.

Τρίτον: Η άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. Έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα υψηλού επιπέδου, έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό, ότι όποιος απλώσει δάκτυλο στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θα χάσει το χέρι του.

Τέταρτον:  Να επιδιώξουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία , ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι Διεθνής Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Να  αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του συνυποσχετικού, ώστε να οδηγηθούμε στην εκδίκαση της διαφοράς.
Όλα αυτά αποκτούν δύναμη και παράγουν αποτέλεσμα στη βάση της ομοψυχίας.
Τα Εθνικά μας θέματα δεν είναι πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. 

Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του είχαν δυστυχώς υποτιμήσει την ένταση των προβλημάτων, θεωρώντας ότι απλά πρόκειται για «δυσκολίες».
Αποδείχθηκε ότι δεν είναι «δυσκολίες», είναι απειλές και ενέργειες πια που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά και αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό διαφωνώ με την αντίληψη που εκφράστηκε στην Βουλή από τον κ. Πρωθυπουργό, ότι η εξωτερική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται. Να ασκείται αλλά με εθνική γραμμή. Και ολοκληρωμένη στρατηγική που η ΝΔ εμφανώς δεν έχει.
Γι αυτό είναι αδικαιολόγητη η εμμονή του να αρνείται την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Γι’ αυτό και του ζήτησα να ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» του.
Και το ζητώ και σήμερα από αυτό εδώ το βήμα.
Γιατί δεν αρκεί σε αυτές τις στιγμές η ψυχραιμία και ο εφησυχασμός, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα.

Για να καταλάβουν όλοι πως «Δεν παίζουμε» και να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή στήριξη των εταίρων και των συμμάχων μας.
Επομένως και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Ελπίζω πράγματι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναθεωρήσει την στάση του και θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: Γεννηματά: «Δεν θα υποχωρήσουμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»