«Ετεοκλής» ονομάστηκε το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρας μας. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το όνομα; Ποιος ήταν ο Ετεοκλής και ποια η ιστορία του;

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών συνεχίζει την «παράδοση» ονοματοδοσίας, που ξεκίνησε το 2017.

Ο Ετεοκλής:

Ο Ετεοκλής ήταν γιος του Οιδίποδα και της Ιοκάστης και πατέρας του Λαοδάμαντα, του βασιλιά των Θηβών κατά τον Πόλεμο των Επιγόνων. Αδελφός του ήταν ο Πολυνείκης. Μεταξύ των αδερφών υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός  για να εξασφαλίσουν την εξουσία στη Θήβα. Όταν πέθανε ο Οιδίποδας, παρέδωσε στους δύο γιους του την πόλη, όμως, η διεκδίκηση της εξουσίας, έγινε η αφορμή για τον πόλεμο των Επτά αρχηγών εναντίον της Θήβας. Αρχικά, οι δυο τους είχαν συμφωνήσει να έχουν το βασίλειο εναλλάξ κάθε χρόνο, όμως ο Ετεοκλής, όταν τελείωσαν οι δικοί του 12 μήνες στην εξουσία, αρνήθηκε να παραδώσει τα ηνία στον αδελφό του. Έτσι, ο Πολυνείκης επιτέθηκε στην πόλη. Όμως, τελικά, και οι δύο αδερφοί έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Πώς παίρνουν τα ονόματά τους οι κακοκαιρίες:

Μία συνήθεια που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και συνεχίστηκε στην Ευρώπη, έφτασε και στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να «βαφτίζουν» τις κακοκαιρίες, όταν, όπως έχουν εξηγήσει, παρατηρούνται χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές που αναμένεται να έχουν «σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Αυτό γινόταν πριν την έλευση της κακοκαιρία, αυτό, όμως άλλαξε πέρυσι. Η απόφαση αυτή ήρθε,

καθώς δεν είχαν δοθεί ονόματα σε κακοκαιρίες που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα το καλοκαίρι του 2017, ή σε κακοκαιρίες που έπληξαν Πιερία και Χαλκιδική.

Όσο για το πώς επιλέγεται το όνομα, είναι, πλέον γνωστό, ότι τα ονόματα δίνονται με αλφαβητική σειρά, και η έμπνευση έρχεται από τη μυθολογία και αρχαία ελληνική ιστορία.

Η πρόγνωση του καιρού για τον «Ετεοκλή»:

Έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα φέρει η κακοκαιρία «Ετεοκλής» εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους θα πλήξουν τα νοτιοανατολικά της χώρας για περίπου 24 ώρες, από σήμερα το βράδυ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγή: Ποια η ιστορία πίσω από την ονομασία «Ετεοκλής» που δόθηκε στο νέο κύμα κακοκαιρίας