Η Υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας Sanna Marin επιλέχτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Antti Rinne. 

Θα ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα.

Tuomas Niskakangas

✔@TNiskakangas

Finland’s government is now led by these five party leaders.

View image on Twitter
17.2K people are talking about this

Όταν αναλάβει τα καθήκοντά της η Marin θα είναι η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο.

Άλλοι νέοι διεθνείς ηγέτες είναι η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Jacinda Ardern, 39 ετών, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Oleksiy Honcharuk, 35 ετών.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-un που φέρεται ότι είναι 36 ετών και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele, 38 ετών.

“Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη” είπε στους δημοσιογράφους η Marin, η οποία εξελέγη με μικρή διαφορά (32-29).

Aναφερόταν στην παραίτηση του Rinne που προέκυψε μετά την απόφαση του Κόμματος του Κέντρου, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού,

να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων.

Το Κόμμα του Κέντρου κατέκρινε τον Rinne για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την απεργία αυτή, η οποία επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair και σε άλλους τομείς της οικονομίας πριν τελικά διευθετηθεί.

Στη συνέχεια, η Marin αγνόησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά την ηλικία της λέγοντας:

Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους που εισήλθα στην πολιτική και τα πράγματα εκείνα για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος“.

Ποια είναι η Sanna Marin

Η Marin θα είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός και η νεότερη στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE, είναι παιδί ενός ομόφυλου ζευγαριού -έχει δυο μαμάδες- και είναι το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο.

Μιλάει αγγλικά και σουηδικά και είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019.

Γεννημένη στο Ελσίνκι, μεγάλωσε στο Έσποο και στην Πίρκαλα προτού εγκατασταθεί στο Τάμπερε. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τάμπερε με μεταπτυχιακό στη Δημόσια

Διοίκηση. Είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της Markus Raikkonen.

Το 2012 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε, σε ηλικία 27 ετών και το 2017 επανεξελέγη, ενώ το 2014 εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του κόμματός της.

Πάντως, κάποιοι υποστηρίζουν πως αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια μάλλον ατυχή συγκυρία, καθώς η Φινλανδία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο

και μέχρι το τέλος του χρόνου και έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ να καταλήξει σε έναν νέο προϋπολογισμό για το μπλοκ.

Επίσης η Marin αναλαμβάνει καθήκοντα εν μέσω ενός απεργιακού κύματος, το οποίος θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας από σήμερα.

Η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών εκτιμά ότι οι απεργίες θα κοστίσουν στις εταιρείες συνδυαστικά 500 εκατ. ευρώ από διαφυγόντα κέρδη.

Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: Φινλανδία: Η Sanna Marin έγινε στα 34 της η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο