Στο risk-off γύρισαν το διακόπτη σήμερα οι αγορές, με την επενδυτική «λίμπιντο» να βουτάει κατακόρυφα, και τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται σε Αμερική και Ευρώπη.

Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και πέντε μήνες, ο Dow Jones έχασε 500 μονάδες, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων, χάνοντας μισό τρισ. δολάρια μέσα σε δυο ώρες!

Βαριές απώλειες και στην Ευρώπη, με βουτιά της τάξεως του 2% σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία. Στο -1,6% ο EuroStoxx.

Το σήμα έδωσε -ποιος άλλος- «ο Αμερικάνος», καθώς παρά τα θετικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ, το τίμημα του εμπορικού πολέμου άρχισε τελικά να προδίδεται από τα μειωμένα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων της Wall Street.

Οι βιομηχανίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα καθώς τα εμπορικά αντίποινα των Κινέζων εκτοξεύουν το κόστος πρώτων υλών για τα εργοστάσια, με την Fastenal (τη μεγαλύτερη πάροχο βιομηχανικών υλών στις ΗΠΑ) να χτυπά «καμπανάκι», και τις Estee Lauder, Tiffany να ανακοινώνουν ζημιές αφότου η γαλλική βιομηχανία προϊόντων πολυτελείας LVMH επιβεβαίωσε πως η Κίνα επιβάλλει αυστηρότερους δασμούς.

Εξαιρετικά ισχυρές απώλειες σε όλους τους αμερικανικούς δείκτες: Dow Jones -2,82% στις 25.686 μονάδες (από 26.442), S&P500 -2,26% στις 2.815 μονάδες (από 2.873) και Nasdaq -3,50% στις 7.471 μονάδες (από 7.694 μονάδες).

Τα «βαριά χαρτιά» των Dow Jones και S&P 500 Boeing και Caterpillarβούτηξαν έως και 3,5%,ενώ οι τεχνολογικές εταιρείες, τα «καμάρια» του Nasdaq αλλά και ολόκληρης ουσιαστικά της αμερικανικής αγοράς, καταγράφουν το μακροβιότερο αρνητικό σερί τους από όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

stockssinkkkf.png

«Βαρίδια» οι τεχνολογικοί γίγαντες – Προάγγελος διόρθωσης στη Wall Street;

Τα «βαρίδια» του Nasdaq σήμερα είναι οι λεγόμενες FAANG (που σημαίνει «δόντια λύκου»), τις οποίες απαρτίζουν οι Facebook (-2%), Apple (-2,3%), Amazon (-3,6%), Netflix (-6%), Google (-2,3%). Οι τεχνολογικές πιέσεις μάλιστα επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx Technlogies βούτηξε περισσότερο από 4,30%.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες οι τεχνολογικές μετοχές ήταν αυτές που χάρις στα ισχυρά θεμελιώδη και κερδοφορία τους, κράτησαν «όρθια» τη Wall Street εν μέσω εμπορικού πολέμου, διατηρώντας υψηλά την επενδυτική «λίμπιντο».

Όμως πολλοί αναλυτές προειδοποιούν από καιρό πως οι τεχνολογίες (και γενικότερα οι αμερικανικές μετοχές) έχουν ήδη ξεπεράσει και τα πιο αισιόδοξα επίπεδα τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να φτάσουν με βάση τα θεμελιώδη τους, και πως μια αναπόφευκτη ισχυρή διόρθωση (πτώση) είναι προ των πυλών.

Δεδομένου του «παράλογου» (από ένα σημείο και μετά) ράλι του Αμερικάνου τους τελευταίους μήνες, η κοινή χρηματιστηριακή λογική λέει πως όταν λοιπόν ξεκινήσει η διόρθωση, η bear market δηλαδή, η σφοδρότητα της θα είναι πολλαπλάσιας ισχύος από της ανόδου (μετρώντας πάντα από τα επίπεδα που θεωρούνται «υπερτιμημένα» και πάνω).

Μήπως το αρνητικό σερί των τελευταίων ημερών αποτελεί προοίμιο μιας διόρθωσης;

fangsstockss.jpg

Ο άτυπος κανόνας των αγορών υποδεικνύει πως για να εισέλθουμε επίσημα σε bear market (πτωτική αγορά με αρνητικές προοπτικές), θα πρέπει η συσσωρευμένη διόρθωση να ξεπεράσει το 15%. Η Wall Street επομένως είναι, θεωρητικά προς το παρόν, ασφαλής, ωστόσο το πρόσφατο ξεπούλημα στα ομόλογα (τα οποία αποτελούν συχνά «δείκτη») είναι σίγουρα ανησυχητικό.

Εκτινάχθηκε ο «δείκτης φόβου» – Που πηγαίνει το χρήμα;

Συνήθως όταν οι επενδυτές μπαίνουν σε mode «risk-off», δηλαδή αποφεύγουν (και ρευστοποιούν) τις ριψοκίνδυνες μετοχές, καταφέυγουν σε «ασφαλή καταφύγια», όπως τα αμερικανικά ή γερμανικά 10ετή ομόλογα.

Όμως αυτό δε συμβαίνει τώρα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει εκτοξευθεί σε υψηλά 7ετίας στο 3,23%, ενώ η εικόνα στα ομόλογα της Ευρώπης είναι για… κλάματα (ακόμη και στο γερμανικό δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αποκλιμάκωση).

us10yearyieldd1.PNG

Δεν είναι τυχαίο ακόμη ότι ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE VIX (Volatility Index), ή αλλιώς ο μετρητής «φόβου» των αγορών, εκτοξεύθηκε σήμερα έως και 35,5% (!) στις 21,90 μονάδες, η υψηλότερη άνοδος εδώ και επτά μήνες.

CBOOEVOLATIL35.PNG

Την ίδια ώρα, το αργό πετρέλαιο βουτά κατά 2,5% στα 73 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να μη βρίσκει ούτε από εκεί στήριξη στις ενεργειακές του. Πραγματικά σήμερα οι επενδυτές δεν έχουν που να κρυφτούν… Όπως αναφέρει το Bloomberg, μόνο τρεις φορές ακόμη έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια αυτή η «παράλογη» συσχέτιση μετοχών/ομολόγων, οι οποίες συνήθως κινούνται αντίστροφα, καθώς οι ρευστοποιήσεις στις ριψοκίνδυνες μετοχές οδηγούν βάσει λογικής σε τοποθετήσεις στα ασφαλή ομόλογα.

Επομένως το χρήμα που πηγαίνει; Ο χρυσός ως σταθερή αξία δείχνει να καταγράφει κάποια άνοδο τις τελευταίες ημέρες (σήμερα ενισχύεται κατά 0,40% στα 1.196 δολάρια/ουγγιά), ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ποντάρουν στο συνάλλαγμα, και συγκεκριμένα στο δολάριο, του οποίου ο ενιαίος δείκτης DXY που μετρά την ισχύ του έναντι των κύριων ανταγωνιστών του, έφτασε σήμερα κοντά σε υψηλό 16μήνου.

Dollar is king

Η ισοτιμία με ευρώ βρίσκεται στο 1,1538 EUR/USD, ενώ την ίδια ώρα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών «υποφέρουν», με πολλά από αυτά κοντά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Φαίνεται ότι το δολάριο είναι και θα παραμείνει «βασιλιάς» και το 2019, κόντρα στις αναλύσεις πολλών επενδυτικών τραπεζών που έκαναν λόγο για τέλος της bull market από τις αρχές μάλιστα του 2018, κάτι που όχι μόνο δε συνέβη, αλλά πριν δύο μήνες βρήκε το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης σε χαμηλό 15μηνου έναντι του δολαρίου.

Και όλα αυτά την ώρα που η Fed «σιγοντάρει» το δολάριο με αυστηρή νομισματική πολιτική, αλλά και την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (και μαζί του το ευρώ) παρουσιάζει συνεχώς «ρωγμές», βλέπε Brexit και Ιταλία πιο πρόσφατα.

eurossuadddd.PNG

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη καθώς συνεχίζεται το ιταλικό σίριαλ

Το ιταλικό σίριαλ που εξελίσσεται σε θρίλερ, έχει ρίξει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 20.000 μονάδων κι έχει εκτοξεύσει το ιταλικό 10ετές στο 3,54%, επίπεδο που βλέπουν οι επενδυτές και το ξανασκέφονται προτού αγοράσουν -λέμε τώρα- ελληνικά ομόλογα, τα οποία με το 10ετές στο 4,47% βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε απαγορευτικά επίπεδα για έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

H ιταλική κυβέρνηση οδεύει προς μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, καθώς παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό και τον στόχο του ελλείμματος για το 2019, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία των αγορών.

O Matteo Salvini εμφανίστηκε βέβαιος ότι το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, ενώ κάλεσε τους Ιταλούς πολίτες να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς.  Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s Analytics να προειδοποιεί με υποβάθμιση.

Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,71% κι έκλεισε στις 19.719,04 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν σήμερα οι κλάδοι της τεχνολογίας και εξόρυξης, εν μέσω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2018 και του 2019, ενώ περιέκοψε και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα το 2019, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με «βουτιά» 1,61% στις 366,93 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,21% κι έκλεισε στις 11.712,50 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,27%% στις 7.145,74 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 2,11% κι έκλεισε στις 5.206,22 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και ο ευρωπαϊκός κλάδος πολυτελών αγαθών, καθώς η Morgan Stanley τον υποβάθμισε σε «underweight».

Η μετοχή της LVMH διολίσθησε κατά 7,1%, η Christian Dior κατέγραψε απώλειες 5,8%, ενώ η Kering «βούλιαξε» κατά 9,6%.

Η εικόνα στα ομόλογα της Ευρώπης

omologapaodoeissssaaa.PNG

«Σκόνταψε» στον Αμερικάνο το άτυχο ΧΑ

Όσο για τη… φτωχογειτονιά μας, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά την αρχικά φιλότιμη προσπάθεια του να αντιδράσει ανοδικά (έφτασε να κερδίζει έως και 2,8%) μετά το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών, «σκόνταψε» τελικά στο κύμα ρευστοποιήσεων Αμερικής και Ευρώπης.

Όντας η πλέον ευάλωτη αναδυόμενη αγορά στην ευρωζώνη (και εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κραδασμούς), αλλά και με ένα 62% των παιχτών της να είναι ξένοι, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη κάπου ανάμεσα στα αδύναμα θεμελιώδη της, τα spreads, τους κακοχειρισμούς των κυβερνήσεων της, τα ιταλικά σίριαλ και μια Ευρώπη που «παραπατάει», και όχι δεν αναφερόμαστε στον Γιούνκερ…

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Πηγή