Σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες οδεύει ολοταχώς η ιταλική κυβέρνηση, καθώς παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό και τον στόχο του ελλείμματος για το 2019, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία των αγορών.
O Matteo Salvini εμφανίστηκε βέβαιος ότι το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, ενώ κάλεσε τους Ιταλούς πολίτες να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς ομολόγων.
Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι οίκοι αξιολόγησης, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s Analytics να προειδοποιεί με υποβάθμιση.
Σημειώνεται ότι Moody’s και S&P αναμένεται να αναθεωρήσουν την αξιολόγησή τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Moody’s, αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον Αύγουστο το outlook σε αρνητικό, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεό της στη βαθμίδα ΒΒΒ.
Ο οίκος S&P την αξιολογεί στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύονται εκ νέου μετά τη χθεσινή βελτίωση.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 3,59% από 3,53% χθες.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,816% από 1,721% χθες.
Salvini: Το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μ.β. – Έκκληση στους Ιταλούς να επενδύσουν στα ομόλογα
Μήνυμα στην ΕΕ ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2019 και την πρόβλεψη για έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini.
«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει
Δεν θα γυρίσουμε πίσω.
Προχωράμε μπροστά γιατί ο προϋπολογισμός αυτός θα βοηθήσει τον τόπο.
Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέθεσαν προϋπολογισμούς που αύξησαν το δημόσιο χρέος» είπε μιλώντας στο Rai Tre ο Salvini, υπογραμμίζοντας πως «η πραγματική ζωή δεν είναι το spread».
«Το spread θα προσαρμοστεί σε μια Ιταλία που θα αναπτυχθεί ξανά» τόνισε ο Salvini, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ιταλικό spread να ξεπεράσει τις 400 μ.β. ενώ κάλεσε τους Ιταλούς να επενδύσουν στα κρατικά ομόλογα.
«Εάν κάποιος στοχεύει να κερδοσκοπήσει σε βάρος της Ιταλίας κάνει λάθος» είπε ο Salvini, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να σταματήσει η χώρα να χάνει «τα καλύτερα μυαλά της».
«Αν συνεχίσει αυτό, η Ιταλία θα γίνει μια χώρα που θα πεθαίνει» υπογράμμισε ο Salvini, αναφέροντας πως είναι απαραίτητο να πληρώνει λιγότερους φόρους αυτός που κάνει επενδύσεις.
«Υπάρχει ένα επενδυτικό πλάνο που δεν έχει προηγούμενο.
Υπάρχει ένα πλάνο προσλήψεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το οποίο συνδράμει και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Υπάρχουν διευκολύνσεις σε αυτούς που επενδύουν στις προσλήψεις και στην έρευνα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Salvini σχετικά με τον κυβερνητικό σχέδιο και τον υπό κατάθεση προϋπολογισμό.
Με υποβάθμιση προειδοποιεί την Ιταλία ο Zandi (Moody’s) – Λάθος ο προϋπολογισμός
Με υποβάθμιση προειδοποιεί την Ιταλία ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Zandi τονίζει ότι είναι λογικό οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στις αγορές για την Ιταλία, θα αποτυπωθούν στις αξιολογήσεις των οίκων.
Και εξηγεί: «Η κρίση των αγορών, όπως και των οίκων αξιολόγησης, δεν βασίζεται στην πολιτική αλλά στα νούμερα, τα οποία είναι αντικειμενικά και ίδια για όλους».
Ο Zandi χαρακτήρισε λανθασμένη την τακτική που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι:
«Είναι ένα λάθος, είναι σαν να τζογάρεις με τη μακροπρόθεσμη οικονομική και φορολογική υγεία της Ιταλίας, σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να εργαστείτε για να μειώσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειώσετε το χρέος, επειδή η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Εάν ήμουν στη θέση της ιταλικής κυβέρνησης, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία, ώστε να τακτοποιήσω τα του οίκου μου από φορολογική άποψη αντί να επεκτείνω το έλλειμμα και το χρέος».
Σημειώνεται ότι Moody’s και S&P αναμένεται να αναθεωρήσουν την αξιολόγησή τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Moody’s, αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον Αύγουστο το outlook σε αρνητικό, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεό της στη βαθμίδα ΒΒΒ.
Ο οίκος S&P την αξιολογεί στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές.
Γραφείο Προϋπολογισμού: Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης
Νέα τροπή φαίνεται ότι λαμβάνει το «ιταλικό θρίλερ», μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, χαρακτηρίζοντας ως υπέρ-αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τονίζει τις ανησυχίες του για την κόντρα με την Κομισιόν.
Ταυτόχρονα η Ιταλία δίνει σημασία στο spread δηλαδή την διαφορά των Ιταλικών ομολόγων 3,51% έναντι του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου 0,55% με την διαφορά να διαμορφώνεται στις 295 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί ότι στις 9 Οκτωβρίου το 10ετές Ιταλικό ομόλογο έφθασε έως το 3,72% ο κίνδυνος να προσεγγίσει το 4% είναι υψηλός.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν φθάσει το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας πάνω από 5% μόνο τότε θα έχουν προβλήματα οι τράπεζες.
Στην ανακοίνωση του το Γραφείο Προϋπολογισμού υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να αξιολογήσουμε τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2019», προσθέτοντας, όμως, ότι τις θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,5% το 2019, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά 3,1% είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, με δεδομένο ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους αρκετούς κινδύνους που μπορούν να πιέσουν χαμηλότερα την ιταλική ανάπτυξη.
«Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναταράξεις στις αγορές.
Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων του χρέους, με δεδομένη την ενίσχυση του spread».
Μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, εκτιμά ότι η άνοδος του spread θα αυξήσει κατά 17 δισ. ευρώ τις δαπάνες κάλυψης των τόκων του χρέους της χώρας έως το 2021, αύξηση που αντιστοιχεί στο 0,9% του ιταλικού ΑΕΠ.
Επιπρόσθετα ο Giuseppe Pisauro, επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού εξέφρασε την ανησυχία του για την κόντρα της κυβέρνηση με την Κομισιόν και τη μη συμμόρφωση της Ιταλίας με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Όπως σημειώνει, πάντως, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δεν είναι η πρώτη φορά που το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής εκφράζει αντιρρήσεις για τον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς το είχε πράξει και το 2016, αλλά το γεγονός αυτό δεν τάραξε και τόσο την τότε κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην κατάθεση του στη Βουλή, πραγματοποιώντας ελάχιστες αλλαγές.