Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Μόσχα για μυστική ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων κρουζ και απείλησαν την Ρωσία με προληπτικό πλήγμα(!) λέγοντας πως αν δεν σταματήσει άμεσα τότε θα αναγκαστούν να λάβουν δράση πριν τα όπλα αυτά καταστούν επιχειρησιακά αναφέρει το Reuters.

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για παραβίαση της Συνθήκης του 1987. Αναφέρονται στην Συνθήκη Ρήγκαν-Γκορμπατσόφ η οποία δεν περιελάμβανε όμως τότε όπλα κρουζ διότι τους κατείχαν μόνο οι Αμερικανοί. Περιελάμβανε μόνο βαλλιστικά όπλα.

Η συνθήκη INF, η οποία υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ Ρόναλντ Ρήγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αντίστοιχα, είχε ως στόχο την εξάλειψη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Ruptly

@Ruptly

‘concerned’ over ‘violating’ nuclear treat

“Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την μυστική ανάπτυξη απαγορευμένων πυραυλικών συστημάτων κρουζ ή αλλιώς οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση και θα τα καταστρέψουν πριν καταστούν επιχειρησιακά” ανέφερε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ,βKay Bailey Hutchison, πριν λίγο προκαλώντας σοκ και δέος.

Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αρχηγείο στο Βέλγιο για μια “μυστική και άκρως φονική ανάπτυξη ρωσικού πυραυλικού συστήματος”.

“Η Μόσχα παραβιάζει την Συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου με την κατασκευή επίγειου πυραυλικού συστήματος που επιτρέψει στην Μόσχα να εξαπολύσει ένα πυρηνικό πλήγμα κατά της Ευρώπης σε ελάχιστο χρόνο” τόνισαν οι ΗΠΑ.

Η Μόσχα από την πλευρά της απορρίπτει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τόνισε βέβαια πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη σε διπλωματική λύση αλλά είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο.

“Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτικό πλήγμα αν η ρωσική ανάπτυξη μεσαίου βεληνεκούς συστήματος συνεχιστεί” !

“Σε αυτό το σημείο, κοιτάμε την ικανότητα να θέσουμε εκτός μάχης το ρωσικό πυραυλικό σύστημα που μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε χώρα”

“Αντίμετρα από τις ΗΠΑ είναι η πλήρης καταστροφή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος που αναπτύσσει η Μόσχα κατά παράβαση της Συνθήκης” πρόσθεσε.

“Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις”.

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ δια μέσου της πρέσβειρας είναι κάτι πρωτοφανές καθώς όπως σημειώνουν αμερικανικά ΜΜΕ πρόκειται για ευθεία προειδοποίηση προληπτικού πλήγματος κατά Μόσχας! 

“Προσπαθούμε να στείλουμε μήνυμα στην Μόσχα εδώ και χρόνια πως γνωρίζουμε ότι παραβιάζει την Συνθήκη, δείξαμε στοιχεία στην Ρωσία για τις παραβιάσεις της” είπε η Hutchison .

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis, ανέφερε πως θα συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του αύριο στις Βρυξέλλες.

“Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει , είναι απόφαση του Προέδρου αλλά μπορώ να σας πω, πως όλοι σε Πεντάγωνο και State Department ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, πως θα εμπλακούμε…

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως έχει παραβιαστεί η Συνθήκη  Μέσης Εμβέλειας πυρηνικών Δυνάμεων του 1987 η οποία απαγορεύει την κατασκευή μεσαίου βεληνεκούς πυραύλων που μπορούν να πλήξουν την Ευρώπη ή την Αλάσκα.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι αμερικανικές «ανησυχίες» αφορούν δύο τύπους προηγμένων ρωσικών όπλων: Το διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα RS-26 «Rubezh» και τον πύραυλο Κρουζ R-500.

pronews.gr