Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά το δημοψήφισμα-παρωδία, βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, και αυτό φαίνεται από την πολιτική ακροβασία μεταξύ εκλογών και συνομιλιών με την αντιπολίτευση για να προωθηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα – κάτι, πάντως, που δεν δέχεται η αντιπολίτευση.

Το σενάριο των εκλογών προβληματίζει και το αλβανικό κόμμα – μάλιστα, κινδυνεύει ο Ζόραν Ζάεφ, από σύμμαχο που έχει το DUI (το κόμμα των Αλβανών), να το μετατρέψει σε… εχθρό του. Η ηγεσία του αλβανικού κόμματος δεν θέλει εκλογές, καθώς θεωρεί ότι, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα υπάρξει μεγαλύτερη διαρροή προς το κόμμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, και αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες.

Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι επιμένει να πάει η συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή και να γίνουν διαβουλεύσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπερψηφιστεί (πρέπει να υπάρξουν 80 βουλευτές).

Ενδεικτικό είναι ότι η πλειονότητα των Αλβανών ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σε αντίθεση με τους Σλαβομακεδόνες, που απείχαν. Σε περιοχές όπου επικρατεί το αλβανικό στοιχείο η συμμετοχή ήταν άνω του 95%, ενώ το ποσοστό των Αλβανών που πήγε στις κάλπες ήταν 10% μεγαλύτερο από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. «Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα.

Απόψε θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό» δήλωσε μετά το δημοψήφισμα ο ηγέτης του DUI

Πηγή