Σε υψηλά άνω των τεσσάρων ετών σκαρφάλωσε το αργό στις συναλλαγές της Δευτέρας στο κλίμα αισιοδοξίας που διαμόρφωσε η συμφωνία των ΗΠΑ με τον Καναδά με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σήμερα από τον Λευκό Οίκο έκανε λόγο για μια «ιστορική” συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, η οποία θα αντικαταστήσει την συναφθείσα το 1994 NAFTA.

Η νέα συμφωνία θα γίνει «μηχανή παραγωγής θέσεων εργασίας” στη μεταποίηση, τη γεωργία, την τεχνολογία και τον χρηματοοικονομικό τομέα, ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 2,05 ή 2,8% σκαρφαλώνοντας στα 75,30 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 24 Νοεμβρίου του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ώθηση στις τιμές έδωσε και η αβεβαιότητα για την πορεία των προμηθειών από το Ιράν στην παγκόσμια αγορά καθώς μπαίνουν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις σε περίπου ένα μήνα.