Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, εξέδωσε προειδοποίηση για την παγκόσμια ανάπτυξη, δηλώνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγάλες οικονομίες όπως η αμερικανική, έχουν «πιάσει ταβάνι».

Εν μέρει, η Lagarde απέδωσε την επιβράδυνση στις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Για τις περισσότερες χώρες, έχει καταστεί δύσκολο το να φέρουν εις πέρας τις υποσχέσεις τους για μεγαλύτερη ευημερία, διότι ο καιρός της παγκόσμιας οικονομίας αρχίζει να αλλάζει», δήλωσε σε ομιλία της από την Ουάσιγκτον.

«Πριν από ένα χρόνο είπα, «ο ουρανός λάμπει-φτιάξτε την οροφή”. Πριν από έξι μήνες, επισήμανα σύννεφα κινδύνου στον ορίζοντα. Σήμερα, ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα», δήλωσε προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι λιγότερο συγχρονισμένη, με λιγότερες χώρες να παίρνουν μέρος στη διαδικασία επέκτασης.

Η Lagarde τόνισε ότι ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη 3,9% το 2018 και το 2019, ένα λιγότερο αισιόδοξο outlook θα αποτυπωθεί στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Προειδοποίησε επίσης ότι κάποιες αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες πιέσεις από τις πιο σφιχτές συνθήκες στις αγορές και από το ισχυρότερο δολάριο.

Τόνισε δε ότι το παγκόσμιο χρέος –σε αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες- έχει αγγίξει ιστορικό υψηλό στα 82 τρισ. δολάρια, σχεδόν 60% υψηλότερα από το 2007.