Την εκτίμηση ότι θα αποτύχει το δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε το αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων.

Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι δήλωσε στην εφημερίδα Nezavisen Vesnik πεπεισμένος ότι ο αριθμός αυτών που θα απέχουν από το δημοψήφισμα και αυτών που θα ψηφίσουν «κατά» θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν υπέρ αναφέρει το crashonline.gr.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει, διότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν τη συμφωνία και γι” αυτό φταίει η ηγεσία της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της είναι άκρως αποτυχημένη. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι ο λαός απορρίπτει την συμφωνία που του επιβλήθηκε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσα», δήλωσε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα έχει εξελιχθεί στο νέο ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η θέση της κυβέρνησης είναι πως αν επικρατήσει το «κατά», τότε θα αναγνωρίσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να προχωρήσει, ενώ αν επικρατήσει το «υπέρ», ακόμη και με τη συμμετοχή κάτω από το 50%, η διαδικασία θα συνεχιστεί στη Βουλή.

Όμως, το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο: Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ». Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Nezavisen Vesnik, ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι αν το «ναι» λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να το κρίνει επιτυχές και να θεωρηθεί ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.