«Εν τοις 27ης μηνός Σεπτεμβρίου διάγων το έτος 1831 ο κυβερνήτας Ιωάννης Καποδίστριας εδέχθη δολοφονική επίθεση εκ των Κωνσταντίνου και τον Γεώργιου Μαυρομιχάλη. Η άνανδρις εκτέλεση εξετελέσθη ενώ ήτο εκτός του περίβολου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου και μετέβαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός. Ο μόνος που τον συνόδευε ήταν ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του, ονόματι Κοκκώνης».
Αυτή είναι η σημερινή ιστορία. Καποδίστριας. Ηγέτης ή, αμφιλεγόμενος; Δύσκολο να τοποθετηθώ. Κάτι σαν τους φονείς τους να του λέμε «κοσμηματοπώλες» αφού σχεδόν σαν του Ζακ «ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης εφονεύθη επί τόπου από τους προστρέξαντες, οι οποίοι κυριολεκτικώς τον λιντσάρισαν».
Η αλήθεια είναι πως ο Καποδίστριας ως διπλωμάτης ήταν αιώνες μπροστά στην πολιτική. Για να ακριβολογώ στην διπλωματία. Δεν με ενδιαφέρει αν ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης – ο έτερος των δολοφόνων- ζήτησε προστασία στη Γαλλική Πρεσβεία. Είχε κάνει πολλά καλά. Ελεγχόμενο δάνειο από την Αγγλία, σπορά πατάτας με ελεγχόμενη τιμή (τις έκρυβε σε αποθήκες!) , κοινωνικό αντίτιμο για εργασία, βλέψεις για παραγωγή.
Απλά εθανατώθη. Μάλιστα, κατόπιν επιμόνου απαιτήσεως του συγκεντρωμένου πλήθους, που απείλησε ότι θα κάψει την πρεσβεία της Γαλλίας, ο αντιπρεσβευτής βαρόνος Ρουάν τον παρέδωσε στις αρχές τον Γεωργιο Μαυρομιχάλης, ο οποίος καταδικάσθηκε σε θάνατο από στρατοδικείο και εθανατώθη δια τυφεκισμού το πρωί της 10ης Οκτωβρίου του 1831. Συνοπτικές οι διαδικασίες τότε….
Αν και τεράστιος νους ο Καποδίστριας, ειδικός σύμβουλος Τσάρων, υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, νομομαθής και πάντα ηπίων τόνων, ίσω έπραξε στην διαθήκη του ένα μέγιστο λάθος. Άφησε κληρονομικό δικαίω στην θέση του πρωθυπουργού με διαθήκη του τον αδελφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια. Όταν , λοιπόν, η χώρα είχε βυθιστεί στο χάος και την αναρχία και οι Προστάτιδες Δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουν βασιλεία, φοβούμενες την επικράτηση ενός φιλελεύθερου κινήματος. Από τότε ξεκίνησαν ουσιαστικά τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ….
Εν κατακλείδι η ελληνική πολιτεία τίμησε τον Κυβερνήτη, δίνοντας το όνομά του σε δημόσιους χώρους και ιδρύματα, όπως και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ η φιγούρα του νομισματικά υποτιμημένη απεικονίζεται στο κέρμα των 20 λεπτών της ελληνικής έκδοσης του ευρώ…. Κανείς μεγάλος δεν χωρά σε τούτη τη χώρα, την οποία ενδεχομένως την κάμαμε μικρή….