Στον «πάγο κρατά την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ο οποίος διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο «Β3» στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε με πέντε μέρες καθυστέρηση. Οι προοπτικές (outlook) παραμένουν «θετικές».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση αξιολόγησης ήταν προγραμματισμένη να δημοσιοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή με τις πληροφορίες που διέρρεαν να κάνουν λόγο για αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα στο «Β2».

Ο οίκος αξιολόγησης στο report του τονίζει παράλληλα ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

Στα θετικά για την ελληνική οικονομία τοποθετούνται η διαφαινόμενη ισχυρή θέληση για εφαρμογή απαιτητικών μεταρρυθμίσεων, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι ήπιες χρηματοδοτικές ανάγκες (με δεδομένη τη στήριξη των πιστωτών της χώρας).

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αυτές έγκειται στο γεγονός ότι η μείωση του ιδιαίτερα υψηλού χρέους της Ελλάδας θα χρειαστεί την εφαρμογή μία ιδιαίτερα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια…