Οι Μακεδόνες δεν έπαψαν ποτέ να προσπαθούν για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και κατόπιν για την ενσωμάτωση τους στο κράτος. Η αναφορά μερικών επαναστάσεων είναι ενδεικτική του πατριωτισμού τους.

Το 1821 Μακεδόνες με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Παππα από τις Σέρρες εξοντώνουν την τουρκική φρουρά στην Χαλκιδική. Ποια ήταν η απάντηση των Τούρκων; Εκτελέστηκαν οι μισοί όμηροι που κρατούνταν στη Θεσσαλονίκη ενώ συνελήφθησαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και 7 δημογέροντες που λιντσαρίστηκαν από τον τουρκικό όχλο. Στη συνέχεια ο τουρκικός όχλος κατευθύνθηκε στη μητρόπολη όπου βρίσκονταν συκεντρωμένοι πάνω από 1000 Έλληνες. Ακολούθησε σφαγή.

Η Mακεδονική επανάσταση του 1854 στη Χαλκιδική ο Τσάμης Καρατάσος βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Γάλλους. Οι δυτικοί θεωρούσαν τις επανάστασεις των αλύτρωτων ελληνικών περιοχών ως σχετιζόμενες με τον Κριμαϊκό Πόλεμο και υποχρέωσαν το ελληνικό κράτος να ανακαλέσει τους οπλαρχηγούς που συμμετείχαν.

Το 1878 ξεσπάει μακεδονική επανάσταση με στόχο την κατάργηση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που δημιουργούσε μια μεγάλη Βουλγαρία και την ενσωμάτηση της περιοχής στην Ελλάδα.

Αυτές τις επαναστάσεις αγνοούν ηθελημένα οι εθνομηδενιστές που στηρίζουν κάθε ξένο ιμπεριαλισμό, από το ρωσικό που ήταν πίσω από το βουλγαρικό εθνικισμό ως τον δυτικό σήμερα. Οι Μακεδόνες όμως δεν ξεχνούν ότι όλα και αν τα χάσουν, η λευτεριά τους μένει και την πλήρωσαν ακριβά τη λευτεριά.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός – Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού