Aποκάλυψη- βόμβα των Wikileaks ρίχνει φως στο μπαράζ θετικών δηλώσεων και συγχαρητηρίων για τη συμφωνία των Πρεσπών που παρακολουθεί άναυδος ο ελληνικός λαός εδώ και ημέρες. Από την παρέμβαση Ν.Τραμπ, ΥΠΕΞ ΗΠΑ, ΓΓ ΝΑΤΟ, Μ.Νίμιτς και άλλοι ακόμη, συγχαίρουν την…. ελληνική Κυβέρνηση για την υποχωρητικότητα της. Γιατί όμως;

Με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2008 και τίτλο «Μακεδονία: ο πρώην πρόεδρος Γκλιγκόροφ ζητά θαρραλέα ηγεσία και λύση στο όνομα», το τηλεγράφημα που έχει δημοσιοποιηθεί από τα Wikileaks, υπογράφεται από τον Αμερικανό πρέσβη Phillip Reeker:

Μόνο η γλώσσα και η ταυτότητα είναι «κόκκινες» γραμμές για την χώρα και εφόσον εξασφαλισθεί ότι θα αναφέρονται ως «Μακεδονικές» ,όλες οι άλλες λύσεις θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Μια δήλωση η οποία αποκαλύπτει την ευκολία με την οποία η σκοπιανή κυβέρνηση δέκα χρόνια μετά αποδέχθηκε την Συμφωνία των Πρεσπών θεωρώντας ότι εξασφαλίζει αυτές τις «κόκκινες γραμμές», την «Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα». Γι αυτό και η “βροχή” συγχαρητηρίων στην ελληνική Κυβέρνηση, Α.Τσίπρα κτλ.

Αυτή ήταν η παρακαταθήκη του ιστορικού ηγέτη της πΓΔΜ και κύριου εκπροσώπου του «Μακεδονισμού», Κίρο Γκλιγκόροφ την οποία μάλιστα εξομολογείται στον τότε Αμερικανό πρεσβευτή Phillip Reeker.

Σύνοψη

Ακόμη “αιχμηρός” και ζωηρός στα 91 του ο πρώην πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόροφ, συναντήθηκε με τον πρέσβη Phillip Reeker τις 3 Νοεμβρίου για να τον καλωσορίσει πίσω στην Μακεδονία και να μοιραστεί τις απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές για το μέλλον. Ο Γκλιγκόροφ εξέφρασε τη απογοήτευση του για την έλλειψη θαρραλέας πολιτικής ηγεσίας της τρέχουσας κυβέρνησης, θεωρώντας την ως βασικό στοιχείο που λείπει για να κλείσει η Συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος .

Πιστεύει ότι με την αποτελεσματική ηγεσία οι Μακεδόνες μπορούν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό στο όνομα, λέγοντας ότι μόνο το επίθετο για να περιγράψει την γλώσσα και την ταυτότητα είναι κόκκινες γραμμές. Ο Γκλιγκόροφ επίσης είπε ότι η Μακεδονία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι το κέντρο του πολιτικού σύμπαντος για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναγνωρίσει τα όρια της βούλησης των άλλων κρατών και των οργανισμών για να λύσουν τα προβλήματα της χώρας ,μια άποψη που δεν εκφράζεται συχνά εδώ. Ο γηραιός πολιτικός προσέφερε μια πρωτότυπη άποψη για την ανάγκη της χώρας για μια αυτάρκη εστιασμένη και ευέλικτη προσέγγιση για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.

ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΟΨΗΣ

Statesmanship: Αφήστε τον χρόνο να αποδείξει ότι είχατε δίκιο.

Ο πρώην πρόεδρος Γκλιγκόροφ σχολίασε την έλλειψη θάρρους μεταξύ των σημερινών ηγετών της Μακεδονίας ,λέγοντας ότι κρύβονται πίσω από την “βούληση του λαού” αντί να ηγηθούν ,πιέζοντας για αλλαγές και καλώντας για ευελιξία στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Ο Γκλιγκόροφ πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να επιμείνουν σε μια λύση στην διαφορά του ονόματος ακόμη κι αν δεν είναι δημοφιλής και πρέπει να “επιτρέψουν στον χρόνο να αποδείξει ότι έχουν δίκιο”, αντί για δημοσκοπήσεις και μετρήσεις.

Ανέφερε την δική του απόφαση να αφήσει την Μακεδονία να μπει στον ΟΗΕ με προσωρινό όνομα “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” σαν ένα παράδειγμα θαρραλέας ηγεσίας , παίρνοντας μια απόφαση που ήταν σωστή για την χώρα, αλλά όχι δημοφιλής με τους πολίτες.

“Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς συμβιβασμό” και κατά την άποψη του Γκλιγκόροφ οι Μακεδόνες ηγέτες και πολίτες πρέπει να προετοιμασθούν για συμβιβασμό σε “οτιδήποτε άλλο από την γλώσσα τους και την ταυτότητα τους”.

Χαρακτήρισε τις πρόσφατες προτάσεις Νίμιτς καλή βάση για διαπραγματεύσεις και λύση ,λέγοντας ότι αίροντας την απαγόρευση της χρήσης του “Μακεδονική” για την περιγραφή της γλώσσας και ταυτότητας “όλες οι άλλες λύσεις είναι πρακτικά δυνατές”.

“Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μας”.

Ο πρώην πρόεδρος προσέφερε μια αναζωογονητική άποψη για τον ρόλο των φίλων και συμμάχων της Μακεδονίας λέγοντας ότι “είμαστε μια μικρή χώρα με μικρό λαό. Υπάρχουν περιορισμοί για το πόσο θα μας βοηθήσει ή πρέπει να μας βοηθήσει. Είπε ότι οι Μακεδόνες ηγέτες βασίζονταν στην πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτρέψουν το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, αντί να καταστρώσουν οι ίδιοι μια στρατηγική πριν από την Σύνοδο.

“Πρέπει να βοηθήσουμε οι ίδιοι τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν εμάς”, είπε ο Γκλιγκόροφ ,επαναλαμβάνοντας μια θέση την οποία ο πρέσβης χρησιμοποιεί συχνά με τους Μακεδόνες συνομιλητές του. Ο Γκλιγκόροφ πρόσθεσε ότι οι σημερινοί ηγέτες έχουν κάνει λίγα για να διευκολύνουν τις ΗΠΑ και άλλους να τους βοηθήσουν. REEKER».

pronews.gr