Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) της Ρωσίας επικύρωσε την Παρασκευή τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές και υπέγραψε το τελικό πρωτόκολλο, όπως ανέφερε ανταποκριτής του Sputnik.

«Μετά τα αποτελέσματα της παν-ρωσικής ψηφοφορίας για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας… οι αλλαγές στο Σύνταγμα με την υποστήριξη περισσότερων από τους μισούς Ρώσους πολίτες που συμμετείχαν στην παν-ρωσική ψηφοφορία, θεωρούνται ότι εγκρίθηκαν» ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Έλα Παμφίλοβα.

Η παν-ρωσική ψηφοφορία για τροποποιήσεις του Συντάγματος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε σε 67,97%, με πάνω από 109 εκατομμύρια άτομα να ψηφίζουν.

Το 77,92% των ψηφοφόρων (σχεδόν 58 εκατομμύρια άτομα) υπερψήφισαν τις αλλαγές και το 21,27% (περίπου 16 εκατομμύρια άτομα) απέρριψαν τις τροποποιήσεις.

Τι αλλάζει στο Σύνταγμα της Ρωσίας

Η επίμαχη ψηφοφορία αφορούσε αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα του 1993 που περιελάμβαναν την προστασία του θεσμού του γάμου ως ένωσης ενός άνδρα και μιας γυναίκας, τον καθορισμό των παιδιών ως προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και την υποχρέωση υποστήριξης και προστασίας του πολιτισμού ως της μοναδικής κληρονομιάς του πολυεθνικού έθνους της Ρωσίας.

Οι τροπολογίες προβλέπουν ακόμη, όριο δύο διαδοχικών εξαετών θητειών για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η διάταξη ισχύει για τον Πρόεδρο κατά τη στιγμή που τίθενται σε ισχύ οι νομικές αλλαγές, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός για τις προηγούμενες θητείες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον Πούτιν να εκλεγεί ξανά μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2024.

Πηγή: Επικυρώθηκαν οι Συνταγματικές αλλαγές στη Ρωσία … για «πάντα» Πούτιν;