Κινέζοι ερευνητές προειδοποιούν για νέο ιό σε γουρούνια με κίνδυνο πανδημίας στον άνθρωπο

Ένας νέος ιός της γρίπης που βρέθηκε στους κινέζικους χοίρους έχει γίνει πιο μολυσματικός για τον άνθρωπο και πρέπει να παρακολουθείται στενά σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πιθανό «πανδημικό ιό», ανέφερε μια μελέτη, αν και ειδικοί ανέφεραν ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή.

Μια ομάδα Κινέζων ερευνητών εξέτασαν τους ιούς της γρίπης που βρέθηκαν στους χοίρους από το 2011 έως το 2018 και βρήκαν ένα στέλεχος «G4» του H1N1 που έχει «όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου πανδημικού ιού», σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

Οι χοιροτρόφοι έδειξαν επίσης αυξημένα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως η στενή παρακολούθηση σε ανθρώπους, ειδικά στους εργαζόμενους στη βιομηχανία χοίρων.»

Η μελέτη υπογραμμίζει τον κίνδυνο ιών που διαπερνούν το εμπόδιο των ζωοειδών στους ανθρώπους, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Κίνας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πολύ κοντά σε αγροκτήματα, εγκαταστάσεις αναπαραγωγής, σφαγεία και υγρές αγορές.

Ο κορονοϊός που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία COVID-19 πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες στη νοτιοδυτική Κίνα και θα μπορούσε να είχε εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω μιας αγοράς θαλασσινών στο Wuhan, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

Η μελέτη της PNAS ανέφερε ότι οι χοίροι θεωρούνται σημαντικοί «δοχεία ανάμιξης» για τη δημιουργία ιών πανδημικής γρίπης και οι ερευνητές ζήτησαν «συστηματική παρακολούθηση» του προβλήματος.

Πηγή: Νέα απειλή: Ιός των χοίρων με κίνδυνο για πανδημία