Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ακύρωσε την απαγόρευση εισόδου σε γυναίκες ηλικίας από 10 έως 50 ετών, στον ναό της Σαμπαριμάλα, στο κρατίδιο της Κεράλα, έχει προκαλέσει σάλο στην Ινδία, κυρίως μεταξύ των συντηρητικών πιστών.

Στις βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, ενώ συνολικά έγιναν 266 συλλήψεις.

Ο μεγάλος, ινδουιστικός ναός Αγιάπα στη Σαμπαριμάλα είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης εδώ και 20 χρόνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη την απαγόρευση εισόδου στις γυναίκες σε γόνιμη ηλικία. Στη συντηρητική, πατριαρχική ινδική κοινωνία, οι γυναίκες συχνά θεωρούνται “ακάθαρτες” κατά την έμμηνο ρύση.

Μολονότι οι περισσότεροι ναοί απαγορεύουν την είσοδο στις γυναίκες μόνο κατά την περίοδό τους, ο Αγιάπα ήταν ένας από τους ελάχιστους όπου ίσχυε γενική απαγόρευση για όλες τις γυναίκες από την προεφηβική ηλικία μέχρι την εμμηνόπαυση.

Νέα άγρια επεισόδια για την είσοδο γυναικών σε ινδουιστικούς ναούς

Χιλιάδες πιστοί, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες, εμποδίζουν τις γυναίκες να πλησιάσουν στον ναό. Από την άλλη, δεκάδες χιλιάδες Ινδές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, τον αποκαλούμενο “τοίχο των γυναικών”, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσει τους διαδηλωτές που συγκρούονταν μεταξύ τους, ιδίως μπροστά από το κοινοβούλιο του κρατιδίου, στο Τιραβανανταπούραμ.

Η αστυνομία της Κεράλα ανέφερε ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε συμμετείχε σε μια κινητοποίηση, στην πόλη Μπαντάλαμα, που είχε οργανωθεί από το κυβερνών κόμμα της Ινδίας, το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), που διαφωνεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το θύμα τραυματίστηκε θανάσιμα από πέτρες που εκτοξεύτηκαν εναντίον των διαδηλωτών.

Δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση στην πόλη Παλακάντ, κατά τη διάρκεια πορείας που οργάνωσαν το BJP και το RSS (Σώμα Εθνικών Εθελοντών), μια ισχυρή εθνικιστική οργάνωση.

Ο επικεφαλής της αριστερής κυβέρνησης της Κεράλα, Πιναραγί Βιτζάγιαν, κατηγόρησε το BJP και το RSS ότι προσπαθούν να μετατρέψουν στη Σαμπαριμάλα σε “πεδίο μάχης”. “Αυτό που έκανε η αστυνομία ήταν να παράσχει προστασία στις δύο γυναίκες που μπήκαν στον ναό, με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου”, σχολίασε.

Ο Βιτζάγιαν κατήγγειλε επίσης τον υπεύθυνο του ναού επειδή, μετά την είσοδο των γυναικών, οργάνωσε μια “τελετή κάθαρσης” και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του αν δεν είναι διατεθειμένος να τηρήσει τις δικαστικές αποφάσεις.

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν επίσης με διαδηλωτές που πίεζαν καταστηματάρχες να κατεβάσουν ρολά από τα ξημερώματα μέχρι τη δύση του ηλίου, όπως είχαν ζητήσει οι υπεύθυνοι του ναού.

Τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν στο κρατίδιο. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τα τζάμια 99 λεωφορείων έσπασαν από πέτρες. Εξάλλου, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κεράλα, Κοντιγιέρι Μπαλακρίσναν, είπε ότι 20 τοπικά γραφεία του κόμματος δέχτηκαν επίθεση.

makeleio.gr