Κινητικότητα παρατηρείται στα γραφεία κατασκοπείας και αντικατασκοπείας στα Βαλκάνια μετά την αναδιάρθρωση των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών σε τομείς του εξωτερικού, όπου υπάρχει αλβανικό ενδιαφέρον για τη χάραξη της πολιτικής των Τιράνων.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν ειδήσεις που αναφέρουν ότι η νέα Αλβανική Υπηρεσία Πληροφοριών προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο κατασκοπείας, με ιδιαίτερο βάρος στη Σερβία και αυτό ελέγχεται προσωπικά από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Συγχρόνως, αναφέρεται η γκάφα που έγινε με την αποκάλυψη από το Υπουργείο Οικονομικών, των πρακτόρων και των δραστηριοτήτων τους από συγγενή δημοσιεύματα.

Οι σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Αλβανοί γνωρίζουν επακριβώς τι διαμείβεται στη χώρα τους, κυρίως στις κυβερνητικές αρχές του Βελιγραδίου.

Η σερβική ιστοσελίδα ‘Kurir’ αναφέρει οι Αλβανοί κατάσκοποι παρακολουθούν λεπτομερώς τις δραστηριότητες της σερβικής κυβέρνησης, καταγράφουν τις κινήσεις των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών σταθμών και αξιολογούν τις απόψεις που καταγράφουν οι Σέρβοι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με την σερβική ‘Kurir’ η αλβανική μυστική υπηρεσία (SHISH) κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Σερβία, ενώ η αντίστοιχη σερβική υπηρεσία δεν φέρεται με ανάλογο τρόπο.

Ο πρώην διαχειριστής της σερβικής Ομοσπονδιακής κατασκοπείας, Μπόζινταρ (Μπόζα) Σπάσιτς δήλωσε στη σερβική Κουρίρ ότι η Αλβανία έχει διασπείρει 200 με 300 κατασκόπους, οι οποίοι κυκλοφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε ανάλογα μέτρα.

Ο ίδιος θα τονίσει ότι ενδεχομένως να υπάρχει και η σχετική σερβική δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών, αλλά, απουσιάζει η ολοκληρωμένη εικόνα, γιατί η BIA[Безбедносно-информативна агенција], δεν έχει ακόμη δραστηριότητες στον οικονομικό τομέα ώστε να γίνεται ανάλυση των κινήσεων των μεγάλων εταιρειών και των παγκόσμιων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Υπάρχει μια αντίδραση από τις δικές μας υπηρεσίες, αλλά δεν έχουμε ενεργή κατασκοπεία σε πολλούς τομείς», είπε.

Πηγή: Βαλκανικό περισκόπιο