Ώρα μηδέν για τις συντάξεις – Στα χέρια της Κομισιόν αύριο ο προϋπολογισμός

Στα χέρια της Κομισιόν αύριο ο προϋπολογισμός

Με καταγραφή της σαφούς πρόθεσης της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου θα σταλεί στην Κομισιόν, τη Δευτέρα, το σχέδιο προϋπολογισμού.

Το σχέδιο που θα λάβουν οι Ευρωπαίο, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλη.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο που είχε κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών είχε προβεί στην χωρίς προηγούμενο ενέργεια να καταθέσει ένα προϋπολογισμό «2 σε 1» με το βασικό σενάριο να κοπούν κανονικά οι συντάξεις και ένα άλλο, αλλά χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, για το τι και πώς θα εφαρμοστεί για τις συντάξεις, πρώτα θα πρέπει να μιλήσουν οι αριθμοί:

1. Ακόμα και αν δεν κοπούν οι συντάξεις, πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να μην πέσει κάτω από 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Η κυβέρνηση υπολογίζει να φτάσει στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,56% του ΑΕΠ.

2. Αν δεν κοπούν καθόλου οι συντάξεις, το κόστος για τον Προϋπολογισμό θα είναι 2,065 δισ. ευρώ. Ωστόσο το προσχέδιο λέει ότι «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων (…) θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Συνεπώς όλα θα μπουν «στο ζύγι» για να φανεί αν βγαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ ή όχι, οπότε και μπορεί τότε να χρειαστεί να περικοπούν «ελαφρώς» οι συντάξεις, ή να ληφθεί κάποιο άλλο «ισοδύναμο» μέτρο λιτότητας που θα καλύψει την διαφορά.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι το προσχέδιο που θα λάβει η Κομισιόν θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα και μόνο δημοσιονομικό σενάριο, αναφέρει χαρακτηριστικά το usay.gr.

Σε κάποια από τα μέλη του Eurogroup, με επίκεντρο τη Γερμανία, η μη περικοπή των συντάξεων μεταφράζεται ως απαρχή αναίρεσης των συμφωνηθέντων, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, πάντως, στη χθεσινή ανάλυση των δημοσιονομικών στοιχείων Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 στηρίζει την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα φέτος. Εκτιμά ότι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο κατά 868 εκατ. ευρώ.